2 Şubat 2015 Pazartesi

DNA parmak izi çıkarmanın temeli , yüksek yapılı organizmaların değişik sayı ve şekillerde tekrarlanan DNA dizilerini içermeleri gereğine dayanmaktadır. Yüksek ökaryotların genomları oldukça fazla sayıda tekrarlanan DNA içermektedir.Bu tekrarların bazıları genomun değişik bölgelerine dağılmış bağlantılı aile dizilerinde bulunmaktalar ve bu ailelerin üyeleri klonlanmakta ve dizinlenmektedir.

DNA parmak izi, rekombinant DNA tekniğinin kullanım alanlarından birisidir. Bir insanın DNA’sını oluşturan nükleotit dizisi ile diğer insanın DNA’sını oluşturan nükleotit dizisi birbirinden farklıdır. buna göre iki farklı insanın DNA’sında her 100 nükleotitde 1 veya 2 nükleotit gibi farklılıkların olduğu anlaşılmıştır. bu şekilde DNA parmak izi tekniği geliştirilmiştir.
DNA’daki nükleotit sırasının değişmesi kesici enzimlerin tanıma bölgelerinde değişikliğe neden olur. Bu değişiklikler sonucu kesici enzimler tarafından farklı büyüklükte ve sayıda DNA parçaları elde edilir. Bu DNA parçaları jel içine enjekte edilir. Elektroforez adı verilen bir yöntemle farklı uzunlukta DNA parçaları birbirlerinden ayrılır. Kısa olan DNA parçalarının hareketleri uzun olanlara göre daha hızlıdır. DNA parçaları jel üzerinde büyüklüklerine göre belirli uzaklıklarda bantlar oluşturur. Bu bantlaşma her bireyin kendine özgüdür. Buna DNA parmak izi adı verilir. Bu yöntemle adli olaylarda şüphelinin DNA’sı olay yerinde bulunan DNA’larla karşılaştırılarak suçu gerçekten işleyip işlemediği belirlenebilir. Ayrıca DNA parmak izi şüpheli çocuğun adli tıpta ana-baba tayininde de kullanılır. Bilim adamları, biyoteknoloji alanında en büyük devrimi bir canlının genlerini kullanarak, bu canlının belirli bir protein çeşidinin başka bir canlı tarafından üretilmesini sağlayarak gerçekleştirmiştir. Örneğin, bir mikroorganizma çeşidinin DNA’sına insülinden sorumlu olan genetik şifrenin eklenmesi ve bu şekilde mikoorganizmanın insülini üretmesi şeker hastalığının tedavisinde bir umut olmuştur. Kesilmiş bir DNA parçacığının yabancı DNA parçacığı ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan DNA’ya rekombinant DNA, bu olaya ise rekombinasyon denir.



Parmak izi örneğinin alınması için ve yukarıdaki şekilleri elde etmemiz için sert bir kağıdının üzeri yağlı bir kalemle iyice karalanır. Örnek alınacak kişinin parmağı bu alana iyice sürtülmesi sağlanır. Parmak kenarlarının da bu alana değmesi en önemli husustur. Kişinin parmağı karalandıktan sonra yapışkan bant üzerine yapıştırılır. Daha sonra parmağın bir yanından başlanmak üzere yuvarlanması sağlanır. Bu işlem tüm parmakları için ayrı ayrı uygulanır. Bant çıkarılır ve üzerine Romen rakamları ile hangi parmağa ait olduğu belirlenir. Parmaktan çıkarılan bant uygun kağıdın, uygun parmak bölgesine yapıştırılır. Halka sayıları sayılarak hangi parmak izi örneğine daha yakın olduğu tespit edilir ve işlem burada son bulur.







Linkte de detaylı olarak parmak izi örnek alınması anlatılmaktadır.

http://www.uzmantv.com/her-yuzeyden-parmak-izi-almak-mumkun-mu



2 yorum:

  1. Bilgilendirme için öncelikle teşekkür ederim. Benimde ekleyeceğim birkaç şey vardı; DNA parmak izi çok yaygın kullanılan bir yöntemdir. Günümüzde birçok durumda kullanılmakla birlikte babalık testinde büyük rolü vardır. Adli tıp alanında da olayın durumuna göre ilk başvurular etkin bir roldür.

    YanıtlaSil
  2. DNA parmak izi zaten hayatımızda birçok alanda kullanılır ve kolaylık sağlar. adli işlerde birçok olayın aydınlanmasında kullanılır

    YanıtlaSil